Hållbar utveckling handlar inte bara om klimat, det är betydligt större än så.
Här försöker vi att beskriva vår verklighet i ett helhetsperspektiv och samtidigt informera lite om hållbarhet i stort i ett vidare perspektiv.
Hållbar utveckling – vad betyder det?
Hållbar utveckling är ett begrepp som alla känner till. Trots detta är det ofta frustrerande svårt att sätta fingret på vad begreppet egentligen innebär.
Hållbar utveckling är ett begrepp som används för att peka ut en önskvärd samhällsutveckling. Den kanske vanligast förekommande definitionen av begreppet kommer ur Bruntlandkommissionens rapport ”Vår gemensamma framtid” som publicerades i 1987:
Nedan försöker vi beskriva hur det ser ut med de tre hållbarhets-dimensionerna ur vårt perspektiv samt vilka globala mål som vi i vår förening har störst bäring på och vilka svenska miljömål som har relevans för föreningen.
Agenda 2030 – globala mål för hållbar utveckling.
https://www.globalamalen.se/
När det gäller de globala mål som vi i vår förening har störst betydelse på är de uppställda nedan. Det är viktigt med vad vi gör i det lilla, som även bidrar till helheten. Vi vill gärna bidra till att sprida FN:s budskap och dra vårt strå till stacken.
Inom ramen för vårt arbete i föreningen och våra projekt ser vi framför allt 7 delmål där vi kan bidra och göra skillnad.
Miljömålen, ett system med flera mål.
https://sverigesmiljomal.se/
Här deklarerar vi vilka svenska miljömål som är relevant för föreningen. Vi är många som måste arbeta tillsammans och göra en insats för att vi ska nå miljömålen. Det gäller att alla visar engagemang och tar ansvar.
De tre hållbarhetsdimensionerna.
Begreppet hållbar utveckling omfattar tre dimensioner; miljömässiga, ekonomiska och sociala förhållanden. Dessa tre dimensioner förstärker ömsesidigt varandra.
Vi kan bidra till FN:s globala hållbarhetsmål genom att ha en strategi för våra sociala, ekonomiska och miljömässig hållbarhet.
För vår bostadsrättsförening innebär det följande;
Social hållbarhet:
Den mänskliga dimensionen. Alla ska kunna känna sig trygga i sitt boende, i vårt kvarter och i vår förening. Hur påverkar vår verksamhet oss själva och alla runtomkring oss? Det handlar bland annat om hur boende, samarbetspartners och egen arbetskraft mår. Ett bra sätt att utveckla föreningen är att utveckla föreningens styrelse. Styrelseuppdraget kräver stor kunskap inom många olika områden därför är utbildning av styrelsen är viktig.
Vi har aktiviteter för boende, exempel på lite olika sådan genom åren har varit; surströmmingsfester, spontan grillfest, oktoberfest och en gammal tradition är julfikat, med jämtländsk skinkstut, dragspel med mera. Vid föreningsstämman brukar vi bjuda på smörgåstårta, föreningsstämman är ju föreningens högst beslutande organ och bör behandlas som en högtid. Vid behov har vi även städdagar och andra typer av ”jobbdagar” . Vidare ska vi kunna erbjuda stöd när det behövs, som exempelvis i samband med olika projekt och även i samband med övriga spörsmål.
Vi hälsar alla nyinflyttade välkomna, berätta om föreningen, informera om stadgar, ordningsregler, trevligheter, med mera. Dessutom erbjuder vi även en gårdsvandring med information om lokaler och andra nyttigheter. Alla medlemmar informeras via Nyhetsbrev i postboxarna, minst 4 ggr/år, normalt kommer ett Nyhetsbrev var 6:e vecka, förutom under sommarmånaderna. Övrig information finns även på anslagstavla i trapphusen och på föreningens webbplats, https://kvarteretsaffransbullen.se/ .
Ekonomisk hållbarhet:
Ekonomisk hållbarhet handlar om att hushålla med resurser och ta ett långsiktigt ansvar. Detta innebär att den ekonomiska tillväxten inte får ske på bekostnad av miljömässig och social hållbarhet. Styrelsen arbetar med en årligen uppdaterad underhållsplan. Förutom att kunna se kommande kostnader är underhållsplanen ett bra sätt att föra kunskap vidare när nya styrelseledamöter kommer in i verksamheten. En bra planering av underhållet i föreningen underlättar ägandet och förvaltandet.
Styrelsen arbetar en hel del med finansiella nyckeltal, dessa visar hur vi ligger till när det kommer till belåning, räntekänslighet, driftskostnader och liknande nyckeltal. Vi räknar alltid med en sjuårsperiod åt gången för att få en bra jämförelseperiod. Dokumentet finns tillgänglig under menyn ”Dokument och Nyhetsbrev” och ”Årsredovisningar/protokoll” – Nyckeltal och siffror för RBF Östersundshus 26, 2017 – 2023 (pdf) » .
Vidare tar styrelsen del av driftnyckeltal/energistatistik som kommer från Riksbyggen löpande under året. Dessa visar förbrukning av fjärrvärme, el och vatten under en femårsperiod.
Styrelsen har även en egen modell för hur man räknar fram underhåll av egen kraft för kommande år inklusive likviditetsplanering och ränteplanering för flera år framåt. Dessa beräkningar tillsammans med underhållsplanen och finansiella nyckeltal samt Riksbyggenekonomens budgetförslag använder styrelsen inför beslut om budget och månadsavgifter.
Under en rad av år har styrelsen allt eftersom jobbat av ”lågt hängande frukter”, då framför allt sådant som berör energieffektivisering. Detta arbete fortsätter allt eftersom, detta för att vi ska bli ännu mer kostnadseffektiva i vår förening.
Miljömässig hållbarhet:
Miljömässig hållbarhet handlar om att minimera miljöpåverkan från befintliga fastigheter och lägenheter. Miljömässig hållbarhet är att ha en låg miljöpåverkan vid underhåll, låga utsläpp från förvaltning och transporter till fastigheter och att fastigheterna är energieffektiva och har låg energiförbrukning.
Föreningen har en egen trädgårds- och gräsklippargrupp, det betyder väldigt mycket för att vi kan ha en bra yttre miljö, med korta diskussions- och beslutsvägar. Styrelsen genomför vartannat år tillsammans med trädgårdsgruppen en rundvandring i kvarteret som renderar i ett åtgärdsförslag på vad vi kan göra ytterligare beträffande ekosystem- och trygghetstjänster. Styrelsen ser över tryggheten och miljöskydd i föreningens utemiljö genom att utgå från våra förutsättningar och gör förbättringar som är lämpligt för just vår bostadsrättsförening.
Styrelsen bör i sina beslut ta hänsyn till miljömässiga faktorer och verka för lägsta möjliga miljöbelastning. Styrelsen ska följa miljölagstiftning och myndighetsföreskrifter och bedriva ett miljöarbete som präglas av långsiktighet, samverkan och öppenhet. Arbetet innebär en strävan mot såväl små som stora förbättringar. Det sammanlagda värdet av alla förbättringar har betydelse.
Ett ständigt miljöarbete bör inte ses som en separat företeelse utan som en naturlig del i vardagen. Hänsyn bör tas till vad som bedöms vara praktiskt och ekonomisk möjligt att uppnå i dagsläget, detta för att kunna fokusera rätt för att nå bästa möjliga resultat på vägen mot en ännu mer hållbar bostadsrättsförening. Varje förbättring är också kopplad till FN:s globala hållbarhetsmål och de svenska miljömålen.
Ekosystemtjänster – är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Till exempel att växter renar luft, buskar dämpar trafikbuller, bin pollinerar växter eller att vår hälsa ökar i naturen. Trots att tjänsterna är grunden i vår välfärd är de däremot fortfarande osynliga i många beslut.
För en hållbar utveckling av städer och tätorter är det viktigt att samspela med och utveckla naturens ekosystemtjänster, som ger människan nyttor vi ofta tar för givna eller inte ser.
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/mark-och-vattenanvandning/ekosystemtjanster/
____________________________________________________________________