Det är fritt fram för medlemmar i föreningen att plocka de bär, frukter och grönsaker som presenteras nedan. Visa hänsyn gentemot växterna och plocka med varsam hand. När det gäller vinbär har det nu planterats en ytterligare föryngring och då framför allt av svarta vinbär och krusbär. Det innebär att vi kommer att kunna plocka ännu mer bär av dessa sorter framöver.
Se till att barn både från vårt kvarter och utifrån, att de inte kastar kring bär och äpplen. Det är ju betydligt trevligare om allt kan användas och inte förfaras.
Rabarber (Rheum rhabarbarum).
Föreningen har en rabatt med olika rabarbersorter på södra sidan av Östfjällvägen 11 i närheten av vedstapeln. Det är fritt fram att plocka denna vårprimör till någon paj, kräm eller annat. Dessutom finns det en sort i rabatten med låg oxalsyra, den är uppmärkt.
Ryck loss stjälken från plantan, skär av bladet och nedre delen. Vid vedstapeln finns en hink där ni kan lägga rabarberbladen.
Gräslök (Allium schoenoprasum L.).
Gräslök finns att hämta under det stora äppelträdet nära kvartershuset. Gräslök används till det som inte är sött. Klipp på smörgåsen med ägg och keso, till midsommarsillen, i strömmingsflundror, till äggröra, i soppa, i både varma och kalla såser och i sallader. Skuren gräslök smakar mycket mer än klippt.
Svarta -, röda – orange – & vita vinbär (Ribes nigrum, Ribes rubrum & Ribes rubrum L.).
Vinbärssläktet är det enda släktet i familjen ripsväxter. Släktet innehåller även arter som krusbär, måbär och andra vinbärsarter.
Föreningen har svarta -, röda –, orange – och vita vinbär på flera olika platser i kvarteret. Det är fritt fram att plocka dessa till något gott, sylt, saft, gelé, marmelad eller varför inte till en svartvinbärssill.
Vinbär finns i många olika färger. Svarta, röda och vita är vanligast, det finns även sorter med gröna, rosa och bruna bär. De svarta vinbären har lite annorlunda smak jämfört med de andra vinbären. Svarta vinbär är det bär som innehåller mest vitamin C. Vinbär finns på flera ställen i vårt kvarter, östra sidan av kvarterslokalen, östra delen av lekparken mot Östfjällvägen 11, nere vid perennrabatten vid vår södra ingång i kvarteret samt vid ängen.
Krusbär (Ribes uva-crispa)
Det finns flera olika varianter av krusbär, alla med olika egenskaper. Bären kan vara gula, gröna, röda eller lila i färgen. Formen varierar också, från helt runda till mer avlånga och de kan vara mer eller mindre håriga. Krusbär ingår i samma familj som vinbär.
Det har planterats en del krusbärsbuskar i rabatten vid ängen som kommer att kunna ge en hel del bär inom ett antal år.
Aronia (Aronia melanocarpa)
Aronia är en vacker och tålig buske. Bären är nyttiga och användbara och bladverket blankt och grönt med underbara höstfärger. På senare år har hälsoindustrin fått upp ögonen för aroniabuskarna och dessa blåsvarta bär. Bären som plockas på buskarna under senhösten är en riktig vitaminbomb och innehåller vitamin B, C och E. Bären är färska något fadda och rika på garvsyra. Efter frostknäppar märks, i likhet med rönnbär deras höga sockerinnehåll tydligare. De har ett mycket högt innehåll av antioxidanter och färgämnen. Bären lämpar sig också bra för torkning och infrysning. Dessa bär finns i rabatten vid ängen.
Äppelträd (Malus domestica)
Vi har fem äppelträd i kvarteret. Tre vid södra delen av kvarterslokalen och det fjärde finns öster om Östfjällvägen 21, mot kraftlinan. Det äppelträdet fick föreningen som 40-årspresent av Riksbyggen, det heter Gerby Kanel, ”Malus domestica” och är ett höstäpple.
Vad är en höst om man inte kan baka en äppelkaka!
Nypon ”Rosa-arterna”
Utanför Östfjällvägen 3 finns en rabatt med olika nyponarter. Nypon är de röda frukterna från rossläktet (Rosa). Nypon är en skenfrukt eftersom de egentliga frukterna är de små nötter som sitter inuti nyponen. Alla nypon är ätliga. Skenfrukten är vanligen röd eller orange, men vissa rosarter har mörklila till svarta nypon. En kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.