Brandskydd i våra hus – utrymningsväg/trapphus.
Trapphuset är inte bara den vanliga vägen ut, det är också en utrymningsväg och som sådan ska den inte användas som förvaringsplats. Enligt Brandskyddsföreningen är det av brandsäkerhetsskäl inte tillåtet att förvara cyklar, barnvagnar, möbler, annat brännbart eller blockerande gods i trapphusen. Torkmatta ska placeras innanför lägenhetsdörren, inte i trapphuset.
Förebygg brand i hemmet.
Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Det bästa sättet att förebygga bränder är bra rutiner, brandskydd och kunskap om hur bränder uppstår. I bostäder är de vanligaste brandorsakerna, som föranleder utryckningar från räddningstjänsten, soteld, glömd spis, rökning, tekniska fel på elapparater och levande ljus.
I varje lägenhet ska det finnas minst en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt.
Detta är ett krav från föreningen att detta ska finnas i lägenheten. Vid ägarbyte ska brandskyddsutrustningen lämnas kvar i lägenheten av säljaren. Om det saknas något av dessa är det säljarens uppgift att komplettera nödvändig utrustning.
Att brandvarnaren och brandsläckaren fungerar och kunskapen om hur de fungerar är bostadsrättshavaren ansvarig för. Betydligt mer i ämnet brandsäkerhet i hemmet finns att läsa på; https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/
Testa din brandvarnare.
Brandvarnare kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död! Testa den med jämna mellanrum och när du har varit bortrest. Du testar den genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.
Brandvarnares övervakningsområde bör inte överstiga 60 m2. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m. Placera brandvarnaren i anslutning till eller i sovrummet så att du vaknar av larmet när du sover.
Brandsläckare – skötsel.
Pulversläckaren är den absolut vanligaste typen av brandsläckare och rekommenderas också av Brandskyddsföreningen. Släckaren bör vara på sex kilo och placeras centralt och synligt i bostaden. Den är i princip underhållsfri och släcker de flesta typer av bränder.
Men lite skötsel kräver den ändå. Det finns en risk att pulvret klumpar ihop sig i botten. Det åtgärdar du genom att vända på brandsläckaren 1–4 ggr/år. Det kan också hända att den tappar trycket, så håll koll på den lilla mätaren då och då – pilen ska stå på grönt.
Brandfilt
En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Den kan med fördel användas för att dämpa en brand eller släcka brand i kläder eller i kokkärl.
När du använder brandfilten rätt så kväver den elden. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.
Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt, stryk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.
Brand i lägenhet
Om det brinner i din egen lägenhet ska lägenheten utrymmas. Om möjligt stäng in branden. Det är viktigt att du stänger din lägenhetsdörr när du utrymt så att brand och rök inte sprider sig ut i trapphuset.
Om det brinner någon annanstans och du upptäcker rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet och hålla dörren stängd. En lägenhet ska motstå en brand i ungefär en timme.
Använd inte hissen när det brinner. Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du invänta hjälp från räddningstjänsten.
För mer info:
Minska risken för brand. Några enkla men viktiga råd och tips från din bostadsrättsförening. (pdf) »
Skydda dig och grannarna mot brand. (pdf) »
Skydda dig mot brand hemma. (pdf) »
Ljus i jultid – goda råd från Brandskyddsföreningen. (pdf) »
Brandsäkerhet i hemmet – goda råd från Brandskyddsföreningen