Rödlistad och fridlyst art som bor i vårt kvarter – tornseglare (Apus apus).

”Våra” tornseglare bor under takpannorna på Östfjällvägen 23. Boet består av strån och dyl. som fångas i luften och sammanfogas med hjälp av saliv. Äggen, 2 – 3st. läggs i juni och ruvas av båda föräldrarna, som för övrigt håller ihop hela livet. Ungarna är i boet i 37 – 56 dygn (beroende på hur mycket föda föräldrarna kan samla). Därefter lämnar ungarna boplatsen och klarar sig på egen hand.   Födan utgörs uteslutande av små till medelstora insekter, oftast 2 – 8 mm samt spindlar som driver fram i luften med hjälp av spinntrådar. Födan samlas i strupsäcken där de bakas ihop av saliv till en boll. Dessa bollar kan innehålla upp till 1000 insekter som föräldrafågeln sedan flyger till boet och matar sina ungar med. Tornseglarens latinska namn är Apus apus, vilket betyder fotlös. Tidigare kallades dessa fåglar för tornsvala, trots att de inte är släkt med svalorna. De tillhör arten seglare, dessa är helt anpassade till ett liv i luften och de både äter och sover flygandes. De tillbringar den största delen av sitt liv i luften, vissa individer landar inte på över tre månader.

Tornseglarna kommer till Jämtland i mitten av maj. Under högsommaren är de sociala fåglarna mycket påfallande i luftrummet, svirrande flockar med tornseglare över hustaken utgör en folkkär bild av den svenska sommaren. Tornseglaren övervintrar i Afrika, huvudsakligen söder om ekvatorn, de flyttar söderut bra precis tre månader efter att de kommit hit. Högsta kända ålder för en ringmärkt tornseglare är 21 år.

 

 

 

Det finns en del fågelholkar i kvarteret, den som finns mest centralt återfinns i lekparken. Det är en Riksbyggen-fågelholk. Det har varit kul för barnen och vuxna som är i lekparken att de får höra ett högljutt kvitter i holken och honan och hanen som flyger ut och in med mat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har även igelkottar i kvarteret. Igelkotten är fridlyst och är även med på rödlistan, det finns nämligen en risk att arten kan dö ut. Var rädd om våra igelkottar (Erinaceus Europaeus)!
Trevligt att igelkottarna trivs i vår trädgård. Igelkotten är mest aktiv från skymning till tidig morgon. Dagtid ligger den för det mesta och vilar, även om den då och då syns vandra omkring även mitt på dagen. Igelkotten trivs där det är lite stökigt i trädgården, i lövhögar, bland grenar, i häckar och i vedhögar. På kraftledningsgatan är det verkligen stökigt så där trivs säkert igelkottarna mycket bra. Igelkottarna äter framför allt sniglar, daggmaskar och insekter.
Igelkotten är Gotlands landskapsdjur. En vuxen igelkott har mellan 6000 och 8000 taggar! Igelkotten har troligen funnits i mer än 30 miljoner år och är svår att förväxla med andra arter i Sverige. Igelkottar har en medellivslängd på 2 år, de börjar åldras vid 4–5 års ålder och de äldsta igelkottarna tros vara omkring 8 år.

 

 

 

Bihotell i kvarteret.   

 


Ett bihotell ska monteras mot öster och på 1 till 2 meters höjd. Vårt bihotell är lite högre men vi ville ha detta bihotell i anslutning till lekparken så att det samtidigt blir ett litet studiesyfte för barnen. Vidare har vi en sälg bakom lekstugan, sälgen är en jätteviktig nyckelart för pollinerare. Rent livsviktigt är sälgens pollen och nektar som ger energi för vårhungriga insekter, innan markens växter gått i blom. Då blir de småkrypssurrande sälgarna också samlingsplats för svultna flyttfåglar och då kan det vara bra för bina att ha ett hotell i närheten att fly till och ta in på!