Självförvaltning
Att bo i en bostadsrättsförening ger oss som boende möjligheter att ha större inflytande över vårt boende utan att behöva bära hela ansvaret själva. Vi bor också till ”självkostnadspris”. I stället för att en fastighetsägare ska gå med vinst, går våra månadsavgifter till föreningen och är därmed till nytta för oss alla medlemmar i kvarteret.
Vi medlemmar = bostadsrättsföreningen har inget vinstsyfte.
Skötsel är en kostnad som måste betalas antingen med pengar eller arbete. En pusselbit i detta är att vi själva utför en del mindre arbeten, det är helt frivilligt men på pluskontot återfinns att när man gör någonting tillsammans har man trevligt och det skapar en härlig social gemenskap. Denna sociala gemenskap ger återverkningar i hela vårt fina kvarter. Vi lär känna varandra, stannar och tar en pratstund och det i sin tur leder till en större social trygghet i kvarteret för alla som bor här.
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningens verksamhet och att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. Styrelsen är delaktig i många sysslor i egen regi men vi skulle behöva lite fler medlemmar som kan ta sig tid och göra ett ”litet handtag” ibland där det behövs.
Kanske har du en stund över att hjälpa trädgårdsgruppen när det är mer arbetsintensivt för dem eller kanske du har möjlighet att vara delaktig i underhållsgruppens arbete alternativt vara med i något annat projekt som är på gång.
Föreningen = vi medlemmar spar stora pengar på att vi driver egna projekt förutom självförvaltningen såsom trädgårdsgrupp, gräsklippargrupp och rep-/underhållsgrupp som utför enklare underhåll och smärre reparationer. Ett par medlemmar har tillsyn i våra tvättstugor. Några medlemmar sköter även om kvarterslokalen med bokningar, städ, införskaffande av förnödenheter med mera. Vintertid så skottar medlemmar områden där snöröjarna inte tar sig fram, som exempel stigen till busshållplatsen.
Det har även varit kul att vi i föreningen själva kunnat genomföra ett antal underhålls-projekt i egen regi under åren. Läs mer under menyn ”Dokument -Underhållsplan” så kan man se vad som är utfört i egen regi under åren.
Funderar du på något i detta ämne eller har lust att ”ge ett handtag” någon gång ibland – vänd dig då till ordförande för ett samtal.
Vi är djupt tacksamma för alla typer av hjälp! 🙂
Fastighetsförvaltning.Samtidigt ser vi att vi till stor del behöver professionell hjälp inom fastighetsförvaltning för bostadsrättföreningen. Sedan 1983 har föreningen köpt ekonomisk förvaltning av Riksbyggen, och sedan 2018 har vi tagit del av den tekniska förvaltningen. Vissa delar av fastighetsdriften har varit med sedan 1983 och det utökades 2018 för att från och med 2021 innefatta hela fastighetsdrift – installationer inklusive felanmälan och jour. Även dessa tjänster köps av Riksbyggen.
Ekonomisk förvaltning.
Tjänsten ekonomisk förvaltning ger styrelsen tillgång till den kompetens och erfarenhet som krävs för att löpnade och långsiktigt ta hand om ekonomin i vår bostadsrättsförening. Vi får hjälpa av ekonomer som arbetar lokalt som vi träffar i riktiga fysiska möten och som är specialiserade på fastighetsförvaltning. Ett nära samarbete som förenklar vår vardag.
Grundtjänsten innehåller budget och löpande bokföring såväl som hantering av skatt, lån, betalningar och årsbokslut. Man sköter även hyresavier och arvoden. Den hjälper samtidigt styrelsen att leva upp till sitt ansvar att lagar och myndighetskrav följs.
Teknisk förvaltning.
I grundtjänsten Teknisk förvaltning får styrelsen tillgång till den kompetens och erfarenhet som krävs för att långsiktigt ta hand om en fastighet på ett effektivt sätt. Det är först när den tekniska förvaltningen med planering och dokumentation är på plats som den dagliga driften kan skötas på ett effektivt sätt.
En underhållsplan beskriver vad som skall underhållas, när det skall underhållas och vad det beräknas kosta. Det kan vara att lägga om taket, byta cirkulationspump, renovera fasaden eller annat som står på tur. En underhållsplan ger din bostadsrättsförening överblick och möjlighet att varje år avsätta pengar till underhållsfonden, så att kostnaderna sprids ut. Att hålla underhållsplanen uppdaterad ingår i grundtjänsten Teknisk förvaltning. Det är viktigt att komma ihåg att underhållsplanen är ett levande dokument, det kan tillkomma justeringar i den långa planeringshorisonten.
Att hålla fastigheterna i skick är också en fråga om säkerhet och trygghet. Bostadsrättsföreningen ska bedriva systematiskt brandskyddsarbete likväl som att säkerställa att lekplatser är trygga och säkra. Riksbyggens förvaltning ser till att besiktningar och kontroller genomförs enligt gällande regler.
En bostadsrättsförenings ansvar är omfattande och en stor del handlar om att leva upp till myndigheternas krav, lagar och förordningar. Vissa saker ska kontrolleras varje år, andra mer sällan. Med teknisk förvaltning får vår bostadsrättsförening hjälp att bevaka myndighetskrav och att åtgärda det som behövs för att uppfylla dem.
Fastighetsdrift.
Tillsyn handlar om att upptäcka problem i tid, särskilt viktigt i system som värme och ventilation. Det är lönsamt att justera eller reparera saker innan de börjar kärva eller till och med går sönder och måste ersättas helt. Med regelbundna ronderingar blir vi informerade när brister upptäcks och kan fatta beslut. Akuta fel kan åtgärdas direkt. Dessutom ingår rapporter på fastighetens energianvändning.
Skötsel är planerade åtgärder som exempelvis att smörja, byta filter eller rengöra. Vi får ett schema för vad som ska kollas och hur ofta. Här ingår justering av dörrar, service av fjärrvärmecentral, byte av luftfilter med mera.
När något går sönder får vi det lagat. Det kan vara akut, till exempel en läckande vattenledning som måste åtgärdas direkt oavsett tid på dygnet. Det kan också vara avhjälpande underhåll som kan vänta till nästa arbetsdag.
Att bli utelåst kan hända vem som helst, vilken tid på dygnet som helst. Securitas sköter upplåsningsjouren, dygnet runt, alla dagar.
Det är först när man får sitt namn på dörren som man börjar känna sig som hemma. Vi får uppdaterade våningsregister och namnskyltar på dörrar i anslutning till in- eller utflyttning.
I grundtjänsten Fastighetsdrift ingår felanmälan dygnet runt.
Avhjälpande underhåll innebär att åtgärda fel som uppstått. De kan vara akuta eller ej akuta. Det styr hur snabbt Riksbyggen åtgärdar felet. Avhjälpande underhåll ingår i grundtjänsten Fastighetsdrift.
För att ta reda på fastighetens energianvändning krävs tillgång till korrekta mätvärden avlästa vid rätt tidpunkt. Tjänsten Automatisk mätdatainsamling arbetar med virtuell robotteknik och ger vår bostadsrättsförening hög kvalitet på data om fastigheternas energianvändning och förutsättningar för en effektiv energianvändning.