Om RBF Östersundshus 26, kvarteret Saffransbullen på Östfjällvägen 3 – 25.

Föreningen är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Saffransbullen 1 i Östersunds kommun. Den totala tomtarean är 17 709 m2 och bostadsarean är 4 319 m2.  Organisationsnummer 716 414-61 23.

Kvarteret byggdes 1981 – 1982 och består av 56 lägenheter. Föreningen har 4 stycken 1 r.o.k., 22 stycken 2 r.o.k., 23 stycken 3 r.o.k. samt 7 stycken 4 r.o.k. Sex av våra fyror är byggda som tvåvåningsradhus som är ”dockade” med de större husen. Det finns en tvättstuga i varje flerfamiljshus och det finns även barnvagnsförråd i trapphusen i dessa hus.

På Östfjällvägen 15 som är ett fyravåningshus finns det hiss. I övriga tvåvåningshus finns det inte någon hiss.

I kvarteret har föreningen även en kvarterslokal med övernattningsmöjligheter, två cykelförråd, sop-/återvinningsrum, en lekpark, bastu samt hobbyrum. Läs mer under fliken ”Gemensamma lokaler”.

Föreningen har 38 garageplatser, utöver detta finns det 26 parkeringsplatser med motorvärmaruttag, 4 gästparkeringar samt 4 parkeringsplatser för släpvagnar. F:n kostar en motorvärmarplats 275 kr/mån och garage 425 kr/mån samt släpvagnsplats 100 kr/mån. Till bostadsrätten medföljer inte rätt till parkeringsplats då de är individuella och med kölistor. Det finns kölistor för de olika parkeringsmöjligheterna. Läs mer under fliken ”Parkeringar, garage, bilfritt område”.

 

I månadsavgiften ingår; värme, vatten och avlopp,  bostadsrättstilläggsförsäkring, driftskostnader, underhåll och investeringar, lån och amorteringar med mera. Man har även tillgång till förråd, tvättstuga, barnvagnsförråd, cykelförråd, hobbyrum, lekpark, bastu, sop-/återvinningsrum och kvarterslokal med övernattningsmöjligheter.  Läs mer om ”Avgifts/hyresavins olika delar – vad är månadsavgift och vad är serviceavgifter?”
Månadsavgiften ändrades från och med 2025-01-01 (+ 7,5 %)

Föreningen har ”Gemensam El med IMD” vilket innebär att varje bostadsrättshavare slipper de fasta avgifterna till nätägaren samt grundavgiften för elabonnemang hos elleverantören.
Föreningen har egna IMD-mätare (Individuell Mätning och Debitering) från Infometric för att kunna mäta förbrukningen individuellt för varje bostadsrätt. Förbrukningen av el för varje bostadsrätt debiteras på ”Hyres-/avgiftsavin” från Riksbyggen. Det är en tre månaders fördröjning för debiteringen av förbrukad el. Vid försäljning/överlåtelse av en bostadsrätt framgår tillträdesdatum vilket registreras centralt och därmed avslutas mätningen av el den dagen. Förbrukad el debiteras därefter den tidigare medlemmen.

Den fasta kostnaden är för mätning, redovisning och underhållskostnad. Den kostnaden är oberoende av bostadsrättens storlek därför redovisas denna som en separat kostnad på ”Hyres-/avgiftsavin” från Riksbyggen, tillsammans med bostadsrättens elförbrukning som också blir en separat kostnad på ”Hyres-/avgiftsavin” från Riksbyggen.

Föreningen har ett gruppavtal för TV + Bredband 250/50 + Telefoni Bas med Tele2.
Gruppavtalet innebär att varje bostadsrättshavare i föreningen får tillgång till följande:
#  Ett grundutbud av tv-kanaler, Tele2-hus.
#  Ett privatabonnemang på Bredband 250/50 (100-250 Mbit/s).
Trådlös router ingår för bredband och telefoni.
Man kan även teckna ett större bredbandsabonnemang med rabatt.
#  Ett grundabonnemang på Telefoni Bas. Telefoni Bas ingår utan abonnemangsavgift. Man betalar endast för de samtal man ringer.  Mer information finns på https://www.tele2.se/ .
Eftersom den fasta kostnaden för gruppavtalet är oberoende av bostadsrättens storlek så redovisas denna som en separat kostnad på ”Hyres/avgiftsavin” från Riksbyggen och inte i månadsavgiften.

Därutöver finns det ytterligare ett alternativ för bredband via fiber tillgängligt i varje lägenhet via ett fastighetsnät. Fibermotagaren är ansluten till GlobalConnect öppna fibernät och medlemmen kan beställa bredband, tv och telefoni från den tjänsteleverantör som passar bäst utifrån önskemål. Gå in på https://privat.globalconnect.se/ för att se utbudet av leverantörer. Kostnaden för beställda tjänster betalas av bostadsrättshavaren.

Aktuella stadgar, årsredovisning och underhåll/underhållsplan finns att hämta under fliken ”Dokument & Nyhetsbrev”.
Under fliken Underhåll & underhållsplan kan man även läsa historik om genomförda underhållsprojekt och investeringar. Där återfinns även vilka projekt som medlemmar genomfört i egen regi genom åren.


  • Till lägenheten hör tre nycklar, tre nyckelbrickor och fyra nycklar till fastighetsbox, medlemmen kan beställa ytterligare nycklar samt nyckelbrickor. Nyckelbrickan ger tillträde till entréporten dygnet runt. Lägenhetsnycklarna ger tillträde även till barnvagnsförråd, tvättstuga, cykelförråd samt sop-/återvinningsrum.
    För att veta hur många nycklar, nyckelbrickor samt fastighetsboxnycklar lägenheten har, tag kontakt  med systemansvarig i föreningen, namnen hittar du under fliken ”Organisation – Arbetsgrupper, ansvarsområden”.
  • I varje lägenhet ska det finnas minst en brandvarnare, en brandsläckare – 6 kg pulver och en brandfilt. Detta är ett krav från föreningen att detta ska finnas i lägenheten. Vid ägarbyte ska brandskyddsutrustningen lämnas kvar i lägenheten av säljaren. Om det saknas något av dessa är det säljarens uppgift att komplettera nödvändig utrustning.
  • Till varje lägenhet finns ett P-tillstånd till besöksparkeringarna. Vid försäljning av bostadsrätten ska P-tillståndet lämnas kvar i lägenheten. Vid förlust av P-tillståndet debiteras en avgift på 250 kr för erhållande av nytt.
  • Bostadsrättshavaren ska i god tid innan bostadsrätten/lägenheten lämnats till godkännande av ny medlem begära en avflyttningskontroll av bostadsrätten hos styrelsen. Syftet med en avflyttningskontroll är att säkerställa att ingen bostadsrätt överlåts som har brister avseende föreningens ansvarsområde, eller att bostadsrätter överlåts med otillåtna ändringar.
    Denna avflyttningskontroll, som endast är mellan den avflyttande medlemmen/säljaren och föreningen, ska inte förväxlas med den övertagandebesiktning som ska ske av köparen. Handlingarna från avflyttningskontrollen får inte användas som bilaga eller annan handling i sälj- och/eller köpehandlingarna för bostadsrätten. Protokollet från avflyttningskontrollen är alltså en handling endast mellan föreningen och den avflyttande medlemmen. ”Rutin för avflyttningskontroll” 

     

Föreningen är medlem i Intresseföreningen för Riksbyggens bostadsrättsföreningar i Jämtland. Bostadsrättsföreningen äger via garantikapitalbevis andelar i Riksbyggen ekonomisk förening.

Riksbyggen sköter ekonomisk- och teknisk förvaltning samt fastighetsdrift.

Föreningen har en del självförvaltningen såsom trädgårdsgrupp, gräsklippargrupp och en underhållsgrupp som utför enklare underhåll. Trappstädning utförs av Mellansvenska Städ AB och snöröjning och sandning utförs av Åke Werners Åkeri AB. Dessa upphandlingar sköts av föreningen.

In och utträdesansökan ska skickas till Riksbyggen. Beslut om medlemskap hanteras löpande av styrelsen.

OBS! Vi ber er respektera att det inte är tillåtet att sätta upp annonser/reklamblad på våra entréportar och anslagstavlor. Mäklarskyltar på gården tillåts endast vid visning.



Mer info:

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) 2022-02-22.

Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 3 och 5.
Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 7 och 9.
Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 11.
Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 13, 15 och 17.
Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 19 och 21.
Energideklaration 2019-09-13, Östfjällvägen 23 och 25.