Rengöra golvbrunnen.
Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Där fastnar gärna hår och tvålrester och hindrar vattnet från att rinna undan.
Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Enklast är att smörja gummilisten med lite såpa eller diskmedel för att lättare kunna trycka fast den. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.
Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten i golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.
- Börja med att ta bort silen.
- Lyft upp vattenlåset med handtaget och rengör både golvbrunn inuti och själva vattenlåset och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
- Rengöringen fixas enkelt med våt trasa och duschmunstycket.
- Smörj på lite såpa eller diskmedel när du sätter tillbaka vattenlåset och se till att gummipackningen sluter tätt (annars kan lukt tränga upp från avloppsröret).
- Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt tillbaka vattenlåset och tryck till det ordentligt.
Rengöra vattenlås under diskhon eller handfatet.
Sjunker vattnet långsamt i tvättställ eller diskho? Pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare.
Om det inte funkar kan du behöva rensa vattenlåset. Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Mycket smuts, skräp och inte minst hår spolas ner och gör att det lätt blir stopp eller dålig avrinning. Det är både enkelt och snabbt gjort att förebygga stopp i avloppet. Att tänka på är att du genom att göra rent ofta faktiskt kan förhindra att det blir stopp.
Att rengöra vattenlåset är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör.
Anette visar: Rensa vattenlås i tvättställ:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Q1SQBcXwO5Q
- Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.
- Lossa därefter den övre ringen och sidoringen.
- När samtliga ringar är lossade och kåpan är borta är det dags för lite lirkande. Ta ett stadigt tag om vattenlåset och böj den försiktigt nedåt tills den släpper från det övre röret. Drag sedan ut vattenlåset från sidoröret.
- Rengör vattenlåset och kåpan och skölj noga med varmt vatten. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller något annat smalt.
- När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avloppsjobbet är klart!
Om det fortfarande är stopp i avloppet gör du en felanmälan.
Rengöra ventilation och spiskåpa.
För att din lägenhet ska ha rätt inomhusklimat krävs det att du har god ventilation. Därför är det viktigt att du rengör spiskåpan och ventilationsdon regelbundet.
Så rengör du ventilationsdonet.
I badrum och eventuellt i klädkammare finns frånluftsdon/ventilationsdon. Dessa behöver du rengöra ett par gånger per år. Du rengör genom att dammsuga runt öppningen.
OBS! Ändra inte den förinställda glipan på ventilationsdonet, då kan hela ventilationssystemet påverkas.
Så rengör du spiskåpan.
För att ventilationen i hela lägenheten och ovanför spisen ska fungera, krävs även att du regelbundet rengör spiskåpan. Filtret ska diskas så att fett och avlagringar försvinner. Detta bör du göra med 2 – 3 månaders mellanrum beroende på hur ofta man lagar mat och vilken typ av mat man lagar.
OBS! Du får inte installera en motoriserad fläkt där det sitter en spiskåpa, det påverkar hela ventilationssystemet och den kan trycka in matos till dina grannar.
Säkerhetsdörrar.
Inga spikar eller skruvar är tillåtna på säkerhetsdörrarna, då riskerar man att förstöra värme-, ljud- och brandegenskaper! I stället kan man använda en magnetisk krok för att exempelvis även i fortsättning kunna ha en dörrkrans på dörren.
Tejp kan missfärga dörren. Om man vill sätta upp minneslappar på dörren, använd magneter i stället för tejp eller maskeringstejp som är avsedd för ändamålet!
Jordfelsbrytare – din säkerhet.
Jordfelsbrytaren är en billig livförsäkring som även skyddar mot elbränder. Den bryter strömmen snabbt vid jordfel både i elanläggningen och i anslutna produkter. Jordfelsbrytaren fungerar både i jordade och ojordade anläggningar och är dessutom ett utmärkt skydd vid felanvändning av elprodukter. Jordfelsbrytaren – inte säkringen – känner vid ett eventuellt fel av de små strömmarna till jord som kan orsaka brand.
En jordfelsbrytare håller inte för evigt. Alla jordfelsbrytare har en testknapp, ofta märkt T för test, som används för att kontrollera funktionen. Testa din jordfelsbrytare minst två gånger per år, gärna oftare. När du trycker på testknappen ska strömmen i lägenheten brytas. Om strömmen inte bryts bör du genast kontakta ett elinstallations-företag
.